Prisma

Cladirea este situata in centrul Nurnbergului si este un proiect pilot ce reprezinta o interventie urbanistica, arhitecturala si de functiune in peisajul orasului.
Acest complex dens de cladiri formeaza un bloc deschis catre sud-vest. Cladirile construite pe marginea blocului au diferite functiuni. Centrul acestui ansamblu este liber de constructii, formand o curte interioara inverzita si un atrium acoperit. Acest atrium de 1000 m2 si inalt cat 4 nivele a fost conceput atat pentru locatarii ansamblului cat si pentru a deservi orasul, fiind un loc de relaxare cu caracter semi-public, o asa numita oaza urbana. De aceea, clientii au dorit ca in conceperea design-ului sa fie luata in vedere atat problema dezvoltarii durabile a imobilului cat si aceea a eficientei costurilor.

Ansamblul contine urmatoarele tipuri de functiuni: locuinte, spatii comerciale la parter, 4 etaje cu spatii de birouri si apartamente la ultimele etaje.

Politica de dezvoltare a orasului Nurnberg este renasterea ecologiei urbane, prin imbunatatirea calitatii vietii. Prisma este un complex cu mai multe functiuni, dar echilibrat din punct de vedere social, respectand principiile ecologice si ale economiei de energie pentru revitalizarea urbana. Acest proiect este o tema arhitecturala tipica pentru proiectarea urbana contemporana, imbunatatind functional si arhitectural mediul urban.
Denumirea complexului vine de la prisma spectrului luminii reflectate in culori, prezenta pe panoul de sticla proiectat de Dreiseitl.
Eble Joachim este unul dintre primii arhitecti din Germania care au creat cladiri pentru o dezvoltare durabila. Pentru el, natura este esenta umanitatii, dupa filozofia lui Rudolf Steiner.

Date tehnice:

Proprietar: Compania de Asigurari Karlsruher, Karlsruhe
Arhitect: Joachim Eble, arhitectul proiectului G. Richter, Tübingen
Design energetic: SUNNA, Dr. W. Stahl, Freiburg
Sistem HVAC: Ingenieurbüro Spiess & Jarasch, Fellbach
Design structural: Schneck+Schaal, Konstruktives Bauen, Tübingen
Tipul cladirii: 4 cladiri + 1 atrium, constructie mixta
Data terminarii: Iulie 1997
Suprafata sitului: 6 000 m²
Suprafata construita: 18 000 m²
Suprafata utila pentru functiunea rezidentiala: 4 500 m² (61 apartamente)
Suprafata utila pentru functiunea comerciala: ~7 600 m² (32 birouri, 9 magazine, 1 cafenea)
Suprafata utila pentru serviciile sociale: 500 m² (gradinita)
Spatiu public: 1 000 m² (atrium 15 000 m³)
Suprafata utila totala: 13 221 m²
Populatia tipica a cladirii incluzand vizitatorii: 500 persoane
Orele de ocupatie a cladirii: de luni pana sambata de la 07:00 pana la 20:00
Consumul anual de caldura (si de referinta): 27.5 kWh/m² (60 kWh/m²)
Consumul anual de apa potabila: 3 050 litri/persoana (8.35 litri/persoana/zi comparativ cu 150 litri/persoana/zi intr-o cladire obisnuita)
Consumul anual de apa de ploaie: 3 300 000 litri (rezervor de apa de ploaie cu capacitatea de 200 000 litri)
Emisia anuala de CO2: 5.60 kg/m²
Emisia anuala de SO2: 1.68 g/m²
Emisia anuala de NOx: 3.08 g/m²
Emisia anuala de metan: 0 g/m²
Emisia anuala de particule: 0.08 g/m²
Costul constructiei pe m² suprafata utila (si de referinta): DM 2 314 (DM 3 330)
Costul constructiei pe m² suprafata construita (si de referinta): DM 1 700 (DM 2 150)

Masuri luate pentru reducerea pierderilor si a consumului de energie:
-optimizarea formei cladirii in conformitate cu normele si normativele pentru constructii
-orientarea cladirii pentru a avea lumina naturala
-calitatea termica a componentelor cladirii precum peretii exteriori cu U=0.6 W/m²K, ferestrele cu U=1.4 W/m²K, suprafata vitrata a atriumului cu U=3.0 W/m²K, suprafata vitrata a peretilor de compartimentare cu U=2.8 W/m²K, acoperisul cu U=0.19 W/m²K, acoperisul vitrat cu U=0.37 W/m²K, placa la subsol si pe sol cu U=0.3 W/m²K
-respectarea standardelor de cladire cu energie redusa (46% din reglementarile din Germania).
Datorita acestor materiale cu performante termice foarte ridicate, complexul Prisma este o constructie exergetica. Toate materialele izolatoare implementate sunt pe baza de celuloza, nu a fost folosit polistirenul, iar inchiderile din caramida au capacitate mare de stocare a caldurii.
Rezultatele simularii realizate pentru cladire au fost: necesarul anual de caldura – 31 kWh/m2, acumulari pasive anuale de energie solara – 130 MWh, pentru spatiile de birouri.
In primul an (1997) complexul Prisma a avut niste performante foarte bune la temperaturile crescute ale verii. In timpul iernii, sistemul de incalzire suplimentar, reteaua de incalzire urbana a orasului, contribuie la mentinerea temperaturii peste 5° C.

Printre masurile luate pentru optimizarea consumului de energie solara si regenerabila sunt design-ul atriumului ca un spatiu tampon iarna, modificand climatul interior, si ca spatiu deschis si complet functional vara; alimentarea cu aer proaspat prin deschiderile din spatiul atriumului si prin structura parieto-dinamica (peretii bioclimatici); stocarea termica prin intermediul structurii de caramida si sistemul natural de racire prin evaporarea apei.

Tratamentul structurii si al matrialelor: izolatia termica este din material pe baza de celuloza (renuntarea la polistiren), peretii despartitori sunt alcatuiti din ciment de calcar colorati cu vopsele minerale, iar structura a fost gandita astfel incat sa se permita viitoare modificari si imbunatatiri ale sale.

Printre masurile luate pentru reducerea pierderilor constructiei si pe timpul functionarii se poate aminti tratamentul deosebit al apei de ploaie (colectare, filtrare, stocare si utilizare) si plantarea abundenta atat a interiorului at

riumului cat si a exteriorului curtii, contrabalansand impactul negativ al amprentei cladirii.

Proiectul este interesant din punctul de vedere al gestionarii si controlului apei: prin recuperarea de apa pluviala se raceste aerul in mod natural vara, se realizeaza caderi de apa si se iriga plantele. Apa este colectata intr-un rezervor de 200 m3 si excesul este eliminat in sol printr-un iaz din apropierea cafenelei centrale.

Vegetatia este compusa dintr-o selectie de plante aromatice si plante tipice pentru sere din estul Asiei si Australia – Noua Zeelanda, care sunt irigate cu apa de ploaie colectata de pe suprafata acoperisului.

Pentru reducerea utilizarii automobilelor de catre ocupantii cladirii, s-au realizat parcari subterane pentru biciclete si s-a micsorat numarul de parcari pentru automobile pe doua niveluri subterane. De asemenea, s-a realizat o conexiune excelenta cu transportul public datorita amplasamentului si locuri de stationare pentru a incuraja utilizarea in comun a unei masini de catre mai multi locatari.

Schema sistemului de aer conditionat:

1. Furnizarea de aer proaspat in spatiul atriumului prin intermediul peretilor bioclimatici
2. Furnizarea de aer proaspat in spatiul atriumului prin intermediul ferestrelor
3. Apa si plantele din atrium
4. Piloni care extrag aerul din spatiul atriumului
5. Ventilatia prin intermediul ferestrelor in zonele de birouri orientate catre atrium
6. Furnizarea (mecanica) de aer proaspat in zonele de birouri orientate catre nord
7. Ventilare mecanica
8. Circulatia aerului intre magazine si atrium
9. Ventilarea atriumului
10. Protectie solara (storuri)

Masurile luate pentru imbunatatirea calitatii mediului interior si exterior includ solutiile designului pentru iluminat natural, tratarea aerului, materialele de constructie si finisajele, izolatia acustica si instalatia electrica. Utilizatorii si chiriasii au o serie de optiuni in conformitate cu dorintele individuale. Masuri specifice s-au luat in urmatoarele cazuri:
-mecanisme pentru deschiderea a 80% din suprafata acoperisului din sticla pentru alimentarea cu aer proaspat
-sistem de ventilatie in zonele de birouri si fante de ventilatie izolate fonic
-renuntarea la sistemul de aer conditionat mecanic pentru evitarea sindromului de cladire bolnava
-utilizarea plantelor din atrium pentru imbunatatierea calitatii aerului interior si a absorbtiei acustice
-6 pereti bioclimatici alimentati cu apa de ploaie pentru racirea aerului, umiditate si curatare.

Masurile luate pentru asigurarea longevitatii cladirii sunt reprezentate de acoperisul partial verde, echipamentele low-tech pentru o usurinta in accesibilitate si un sistem de constructie simplu, robust si flexibil (7.5 cu 5.0 m) realizat din caramida si lemn.

Atriumul si peretii exteriori

Spatiul atriumului de 1000 m² serveste drept element spatial de legatura in cladire, dar leaga si zona semi-publica de zona urbana. Acest spatiu are si un rol important in realizarea conditiilor de confort prin ventilatia spatiilor de birouri si a celor comerciale. Ventilatia in spatiul atriumului se face prin intermediul peretilor bioclimatici si a deschiderilor. Sunt sase pereti care recupereaza caldura iarna si racesc aerul prin evaporare vara. Peretii au 4m inaltime si folosesc apa de ploaie pentru racirea a 200 litri/minut.
Vara, lamelele de sticla de pe acoperisul atriumului pot fi deschise aproape complet (80%) pentru a realiza o ventilare suficienta si pentru a permite recircularea aerului. La interior sunt instalate storuri care protejeaza atriumul de supraincalzire. Aerul proaspat este introdus in birouri fie prin ferestrele deschise, fie prin fantele de ventilare fonoizolate. Noaptea, cladirea se racoreste prin circulatia curentilor de aer pe suprafata opaca a anvelopei.
Iarna, atriumul care este inchis pe aceasta perioada, actioneaza ca un spatiu tampon unde energia solara este captata, fiind utilizata la incalzirea aerului proaspat necesar ventilarii.

Complexul PRISMA dovedeste ca ecologia si economia nu se contrazic, cu un design inteligent aceste concepte sunt tendinte profitabile pentru constructii.

Consumul de caldura specific pentru diferite zone ale cladirii conform cu rezultatele simularilor.
Design-ul cladirii a fost realizat de o echipa multi-disciplinara si optimizarea s-a facut de la inceputul proiectarii, simulandu-se performantele dinamicii termice a cladirii monitorizand consumul de caldura, electricitate si de apa calda si parametrii climatici interiori pentru evaluarea performantei termice.

Rezultatele simularii pentru atriumul neprotejat prin parasolare pentru un birou sudic de la etajul al treilea (vara) cu ventilatie prin intermediul ferestrelor si racire nocturna.

Articol scris de Cristina Popescu si Paula Tohaneanu.

Bibliografie:

erg.ucd.ie/easee/CS1-GER.pdf

www2.arkitektur.no/files/Joachim_Eble_del_1.pdf

http://oekosiedlungen.de/prisma


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: